Hoppa till sidans innehåll

Kära BMK Kvastenförälder...


Badminton handlar inte bara om att slå till fjäderbollen. I BMK Kvasten läggs också stor vikt vid att de unga trivs och tycker det är kul att spela badminton.

Det är viktigt med något så fint som etik och moral. Vi kunde också ha kallat det för regler och för gott uppförande i badmintonsporten, för denna text är ett försök till att få de unga att lära sig och förstå att det är mycket trevligare att spela och vara i föreningen, när vi alla visar respekt och uppför oss ordentligt.

Badminton Sweden har därför tagit fram Badmintonspelarens 8 bud som vi i BMK Kvasten också valt att vägledas av i all vår verksamhet.

Det är en liten komihåglista till alla unga spelare. Men om vi ska lyckas, så har vi i hög grad behov av stöttning från er föräldrar. 

Karlskronalägervår2014

 

BMK KVASTENS 8 BUD:

 • Är schyssta och ärliga

 • Uppför oss ordentligt på banan

 • Respekterar vår motståndare

 • Säger tack för matchen

 • Stöttar varandra

 • Visar hänsyn

 • Är goda kamrater

 • Hjälper till i vår förening 

 

VI ÄR SKYSSTA OCH ÄRLIGA

I de flesta barn och ungdomstävlingarna finns ingen domare. Barnen dömer själva matcherna. Därför har vi gett dem några regler de ska följa.

De lyder såhär:

 • Vi dömer bara på vår egen halva av banan

 • Vi dömer bollen som vi ser den

 • Vi dömer bollen rätt även om bara en liten del av den rör strecket

 • Vi ger motståndaren poäng, eller föreslår omspel av bollen om vi är osäkra

Kontakta lugnt och fint ledarna av turneringen om ni är osäkra på reglerna 

Kom ihåg! Dömer vi schysst och ärligt kommer motståndaren också göra det.

Det är viktigt att barnen lär sig att tillämpa dessa regler för att förebygga att det uppstår missförstånd eller konflikter. Som förälder får man dock inte agera domare eller ha synpunkter på hur spelarna själva dömmer.

Kommentera inte eller kritisera inte barnens beslut utan be dem istället själva lösa problemen om de vänder sig till er under matchen. Vägled barnen men låt dem själva döma, det lär de sig mest av!

 

VI UPPFÖR OSS ORDENTLIGT PÅ BANAN

Några spelare tycker att det är okej att ropa eller slå och kasta racketen. Det är det inte! Ni kan som föräldrar hjälpa till med det på flera sätt. Prata med ert barn men låt bli att lägga för stor press på det. Det kan bara medföra en tendens av osäkerhet och kanske nervositet.

Om ni är med som åskådare, håll er lugna speciellt medan barnet servar och spelar. Det är okej att ni applåderar och uppmuntrar dem, men kom ihåg att balansen mellan att stötta och att stressa är hårfin för våra barn.Det är den positiva stöttningen som barnet har behov av. Kom också ihåg att stöttningen till ditt eget barn inte ska gå ut över de andra spelarna, man kan faktiskt applådera så mycket att det stör motståndaren. Det är trevligt med liv i hallen, men det bör föregå anständigt och med respekt för spelarna.

När man sitter utanför banan, blandar man sig inte i matchens förlopp, då vi önskar att barnen själva ska lära sig att hantera situationerna på banan. Så därför svarar man inte på frågor om linjebeslut eller poängställning. I Sverige är det tillåtet med coachning mellan bollarna eller i pausen vid 11 samt vid setbyte från U17 och uppåt. För våra yngsta, U9 & U11 så är coachningen helt otillåtet vid match, i U13 endast mellan set, och i U15 mellan set och vid 11 paus.

 

VI RESPEKTERAR VÅRA MOTSTÅNDARE

I föreningen lär vi barnen att ha respekt för deras motståndare. Det betyder att man pratar fint till varandra under matchen och respekterar motståndarens känslor, en respekt, som ska finnas åt båda håll.

 

VI SÄGER TACK FÖR MATCHEN

Barnen lär sig att säga tack för matchen på ett fint sätt. Vi ger motståndaren handen och vi gör det utan att skryta när vi vunnit och utan sura miner om vi har förlorat. Ge barnen tid och plats till denna lilla ritual och ta gärna del av det om ni har kollat på matchen. Om barnen inte vill göra detta så måste vi som vuxna vägleda våra barn att göra det rätta, oavsett hur ledsen eller sur man kan vara över en förlust.

 

VI STÖTTAR VARANDRA

Vi lär barnen att det är bättre att uppmuntra än att kritisera. Det är viktigt att de stöttar varandra. Det gäller både medspelaren i dubbel/mixed och kamraterna i en lagmatch. Barnen har också behov av att ni stöttar dem. Visa intresse för deras sport. Prata med dem om badminton och följ med till träning och match. Prata med ditt barn efter en match, oavsett om de har vunnit eller förlorat. Visa intresse för ditt barns match och prestation, inte bara resultatet!

Kom också ihåg att visa intresse för andra än ditt eget barn, också motståndarna.

 

VI VISAR HÄNSYN

Vi lär barnen att vara hänsynsfulla mot varandra, men barnen ska också visa hänsyn till ledare, tränare och andra de har kontakt med i föreningen. Om vi som föräldrar hör om barn som retas eller bara tendens till mobbning, så kontakta föreningens ledare eller tränare så de kan ta upp problemet.Vi vill också gärna att ni kontaktar föreningen om ni upplever problem mellan barnen och tränaren. Vi kan bara göra något åt problemen om vi känner till dem. Enbart med hjälp av dialog kan vi göra något åt problemen. Respektera tränarens beslut som rör ditt barn, men kontakta gärna föreningen om du har förslag på hur saker kan göras bättre. 

 

VI ÄR GODA KAMRATER

Var inte bekymrad om ert barn lägger mycket tid i föreningen. Det är ett tecken på att barnet trivs, har fått några goda kamrater och säkert själv också är en god kamrat. Som vi har förklarat handlar badminton också om annat än själva spelet. Om det sportsliga ska lyckas, ska många andra förutsättningar vara uppfyllda. En av de viktigaste är positiv stöttning från er, föräldrar! 

Badminton skiljer sig från lagidrott, genom att barnet står själv i både vinst- och förlust-situationer. Det ger ditt barn nyttig erfarenhet. Men likheten med många andra idrotter är att glädjen och leken är viktiga element för ditt barns utveckling.

 

VI HJÄLPER TILL I VÅR FÖRENING

Vi lär barnen att vara stolta över och ställa upp för BMK Kvasten. Vår verksamhet drivs helt av frivilliga insatser ifrån spelare och föräldrar, så det behövs att alla hjälper till. Det gäller alla i stort och smått, som kan bidra positivt till föreningen dagligen, genom att bland annat hjälpa till med att köra, leda turneringar, vara lagledare eller baka när det är behov av det. Kanske allra mest stöd behövs när vi åker ut på tävling och inte alla  barn har med sig sina föräldrar och ledare är utspridda mellan olika hallar. Då krävs att vi ser bortom våra egna ungar och ställer upp där det behövs, om än bara för att stötta lite ifrån sidan av banan.

 

Visste du föresten att Badminton...

 • spelas av ca en halv miljon människor minst en gång i veckan i Sverige?
 • är en Olympisk gren sedan 1992?
 • är en av få idrotter där pojkar och flickor tränar, tävlar och spelar serie tillsammans?spelas både individuellt och i lag?
 • är världens snabbaste racketsport?

 

Racket

För att kunna spela badminton krävs ett badmintonracket. De finns i en mängd olika ut- föranden och prisklasser, men vi brukar rekommendera att man i början köper en lite enklare model, gärna i grafit så att den inte är så tung, fråga tränaren om ni är osäkra. Det viktigaste är att du hittar ett racket att spela med som känns bra just för dig. Det finns även speciella barnracketar med kortare skaft, som är avsedda för yngre barn som vill spela och har svårt att hantera ett vuxen-racket. 

För att underlätta och sänka kostanderna för nya spelare i föreningen så har BMK Kvasten förhandlat fram ett väldigt prisvärt start-paket med Fukuda som erbjuder en träningströja och ett helgrafit racket av bra kvalitet. Läs mer här.

 

Badmintonbollen

Det finns två typer av bollar, fjäderbollar och plastbollar. Båda bollsorterna finns att få i olika hastigheter. Nybörjare och motionärer brukar spela med plastboll, medan man använder fjäderboll på tävlingsnivå.

I BMK Kvasten använder vi plastboll i Badmintonskolan och fjäderboll i alla tävlingsgrupperna.

 

Kortfattade regler

För att vinna en match ska man vinna två set. Det kan alltså hända att man måste spela ett tredje set för att få fram vem som vinner en match. Den spelare/det par som först får 21 poäng har vunnit ett set. Dock gäller att om det skulle bli 20 lika, så måste en sida vinna med två bollar. Man kan dock allra högst spela till 30 poäng. Ett set kan alltså vinnas med 30–29. Poäng delas ut efter varje spelad duell. 

 

Serve

Det finns ett flertal regler om hur en korrekt serve ska utföras. De viktigaste reglerna är följande:

 1. Bollen måste i serveögonblicket träffas klart under servarens midja.

 2. Rackethuvudet måste peka helt eller snett nedåt golvet när man slår serven.

 3. Serven skall genomföras med en rörelse utan stopp.

 4. För att vara godkänd måste bollen nå eller gå förbi främre servelinjen och hamna inom respektive serveruta.

Singelspel

Den som ska börja serva i en match ställer sig i höger serveruta och servar diagonalt. Varken servaren eller den som tar emot serven får stå på någon linje. Om servaren har 0, 2, 4, dvs jämn poäng, servar spelaren från höger ruta och vid ojämn poäng (1, 3, 5 osv) servar spelaren från vänster ruta. Vid singel används de inre sidolinjerna och de bakre kortlinjerna både vid serve och under spel 

 

Dubbelspel

I badminton spelar man herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel. Reglerna är exakt lika för alla tre kategorierna. Före varje set bestämmer man inbördes vem som ska börja att serva och vem av motståndarna som ska ta emot serven. Det är bara servaren och mottagaren som måste stå inne i sina respektive serverutor. Deras partners får stå var som helst bara man inte skymmer eller hindrar motståndarna. I dubbelspel används de yttre sidlinjerna och de bakre kortlinjerna, förutom vid serve då den inre kortlinjen gäller.

På Badminton Swedens hemsida www.badminton.nu finns det skisser för hur man servar och byter rutor vid olika poängställningar under en match. 

Uppdaterad: 07 DEC 2016 07:19 Skribent: Mikael Elmlund

 

Stöd BMK Kvasten

 

 

Huvudsponsorer

 

Sammarbetspartners:

fukuda_logo_med_text (1)

Postadress:
BMK Kvasten - Badminton
Gröndalsvägen 41
39236 Kalmar

Kontakt:
Tel: 0702290991
E-post: This is a mailto link

Se all info