Hoppa till sidans innehåll

Det här med rankning...


Det snackas en del runt det här med rankning i och utanför klubben, så låt oss för ett ögonblick förklarar vad denna mytiska rankning egentligen handlar om.

 

Rankingpoäng fördelas i alla klasser ifrån U13 och uppåt vid en officiell klassningstävling, alltså en tävling sanktionerad av Svenska Badmintonförbundet, som inte är ett mästerskap. Förutsättningen för att poäng ska allokeras är att klassen har minst 3 deltagare, att man vinner minst en match och att man har en giltig tävlingslicens.

 

Spelaren tilldelas då rankingpoäng utifrån placering, antal deltagare i klassen och nivå på tävling (1-4), Poängallokering skiljer stort mellan åldersklasser, så en U15 får kanske dubbelt så många poäng som en U13 med likartade förutsättningar och placering. Detta gör att man inte kan jämföra spelare i olika åldersklasser.

 

En gång i veckan sammanställs poängen och man rankas på den nationella rankningen i singel, dubbel och mixed. Dessutom rankas man också utifrån den klass man tillhör om man är t.ex ungdom eller veteran.

 

I sammanställningen räknas poäng ihop ifrån de åtta tävlingar där man fått mest poäng under de senaste 18 månaderna, så det skiljer givetvis stort mellan de som åker på många tävlingar och de som bara deltar sporadiskt.

 

Ni kan läsa mer om själva beräkningen och variabler här.

 

Rankning spelar roll i främst två sammanhang; för seedning vid tävling samt för vissa uttagningar, t.ex Smålandslaget, i övrigt är det egentligen bara viktigt (eller oviktigt) för att själv har en uppfattning om hur man ligger till nationellt.

 

För oss som tävlingsklubb är det betydligt viktigare att vi har bredd nog att bygga framtida spets och har därför hellre 5 top-100 spelare än 1 topp-10. Vi beaktar inte heller rankning i någon aspekt av vår verksamhet, utan är helt fokuserade på utveckling utifrån givna förutsättningar. Vi har inte, och kommer inte att ha några speciella insatser utifrån hur framgångsrik man är i tävling utan alla våra spelare behandlas som, och förväntas också agera som hårt satsande tävlingsspelare i sin inställning till den träning som bedrivs. 

 

BMK Kvasten har idag ett stort antal spelare som placerat sig på den nationella rankningen, med ett drygt dussin topp-100 i sin respektive klass. För en klubb med totalt 120 spelare tycker vi detta är oerhört bra och något att vara stolta över.

 

Med detta sagt, nu skiter vi i tabellerna för det är inte därför vi håller på med Badminton.

 

Vi ses i hallen!

Uppdaterad: 26 OKT 2017 15:40 Skribent: Mikael Elmlund

 

Stöd BMK Kvasten

 

 

Huvudsponsorer

 

Sammarbetspartners:

fukuda_logo_med_text (1)

Postadress:
BMK Kvasten - Badminton
Gröndalsvägen 41
39236 Kalmar

Kontakt:
Tel: 0702290991
E-post: This is a mailto link

Se all info