Hoppa till sidans innehåll

Om BMK Kvasten


Fram tills ungefär 1960 fanns det i Kalmar ingen organiserad Badmintonverksamhet, förutom ett antal brandmän som höll till i sin lilla gymnastiksal.

Därför samlades hösten 1961 några engagerade och badmintonintresserade Kalmarbor till ett möte för att diskutera och formalisera uppstarten av en badmintonförening.

Här föreslogs namnet Kvasten, som tros ha sitt ursprung i Kvarnholmens kända kvarter som än i dag benämns Kvasten, och BMK Kvasten eller BK Kvasten som föreningen också benämnts, tog sina första staplande steg.

När så Kalmars nya sporthall byggs klart 1962 så börjar föreningen snabbt att växa och expanderar sin verksamhet.

Under åren byggs en omfattande och gedigen tävlingsverksamhet upp, inte minst Kvastenspelen som startar 1971, samt Undomskvastarna som tar sin början 1974. Under 80 och 90-tal bygger BMK Kvasten upp ett solid varumärke känt i hela Badmintonsverige, inte minst på ungdomssidan med ett flertal SM finaler och höga individuella rankingpositioner även på Europanivå. På seniorsidan går man säsongen 1985/86 upp i divison 2.

Några år in på 2000-talet drabbas Kvasten likt många andra föreningar av förändrade intressemönster bland ungdomar och en brist på engagerade ledare, vilket sakta utarmar klubben till att säsongen 2010/11 riskera nedläggning med bara ett knappt 30-tal medlemmar och akut brist på tränare och styrelsemedlemmar.

Efter att hösten 2011 haft ett extrainkallat årsmöte tar nya, både erfarna och oerfarna krafter vid och under säsongen 2011/12 byggs träningsverksamheten åter upp, nu indelad i två ungdomsgrupper med mestadels nybörjare samt en liten senior/motions sektion. Styrelsen vidgas från 5 till 8 ledamöter och föreningens klassiska tävlingar Lusseslaget och Kvastencupen arrangeras med besök ifrån ett flertal klubbar i regionen. Under säsongen är ambitionsnivån begränsad till att träningen som bedrivs två kvällar i veckan ska vara ledd av meriterade tränare och att ungdomarna ska testa på lite extern tävling i den mån de känner sig redo.

Men nu är Kvasten på banan igen och framtidstron växer sig snart stark, vilket resulterar i ett stort söktryck under 2012/13 på nybörjarverksamheten och föreningen dubblerar medlemstalen till ca 60 spelare under säsongen vilket leder till kvalitetsbekymmer i de allt för stora och åldersblandade grupperna.

Kvasten 2015

Under säsongen 2013/14 införs därför en helt ny ordning med 3 rena tävlingsgrupper indelade efter ålder och en ren nybörjargrupp. Föreningen består av 80 spelare, varav ett drygt 40-tal introducerats i tävling under säsongen och träning bedrivs nu 3 kvällar i veckan av 3 utbildade och arvoderade tränare. 

Som ytterligare ett led i kvalitetssäkringsarbetet sätts strikta begränsningar på antalet deltagare i varje grupp, vilket snabbt genererar årslånga köer till onsdagens nybörjargrupp. Ungdomstränarna sänds på Svenska Badmintonförbundets U1 utbildning i Helsingborg under våren, och styrelsen formulerar visionen om att; 

"varje spelare som tas upp i BMK Kvasten skall erbjudas optimala möjligheter att utifrån sina egna förutsättningar utvecklas som tävlingsspelare".

Därmed är ambitionsnivån klar, BMK Kvasten skall ha ett klart tävlingsfokus och kvalitet ska alltid gå före kvantitet.

Under säsongen höjs också successivt nivån på träningarna i tävlingsgrupperna vilket resulterar i stora framsteg bland många av Kvastens ungdomsspelare, som nu snabbt klättrar på den nationella Sverigerankingen. 

Kvasten 2016

BMK Kvasten har nu har en betydande närvaro på alla relevanta tävlingar i sydöstra Sverige och under säsongen kan BMK Kvasten stoltsera med ett flertal meriterande uttagningar och många klassvinster på tävling.

Inför säsongen 2014/15 spänns bågen ytterligare. Nybörjargruppen omvandlas till Kvastens Badmintonskola indelad i två grupper, ytterligare tränare tas in och träningen bedrivs nu med ett oerhört fokus och en tränartäthet som bara kan matchas av vissa elitklubbar.

Under säsongen består BMK Kvasten av ca 90 spelare, varav drygt 50 tävlar aktivt, 5 dedikerade tränare och ytterligare ett stort antal ledare aktiva både på träning och tävling. Under säsongen deltar alla BMK Kvastens tränare och ett flertal ledare i olika utvecklingsteg i samarbete med SISU, Smålandsidrotten och Svenska Badmintonförbundet för att  kvalitetssäkra verksamheten. Detta blir fr.o.m. nu ett återkommande inslag och inga tränare utan gedigen utbildning tillåts.

Denna säsongen ser också en återetablering av seriespel för BMK Kvasten, för seniorerna i division 3 och för U13 och U15 ungdomar i Smålandsligan.

Inför säsongen 2015/16 beslutar årsmötet att åter expandera verksamheten för att minska trycket ifrån köerna, ytterligare två nya ungdomstränare rekryteras, träningstiderna utökas och säsongen inleds med 110 spelare fördelat över grupperna.

Då Kalmar kommun under våren 2015 överaskande beslutar att aveckla Spelefanten som idrottshall förflyttas hela verksamheten till Kalmar Sportcenter.

Under säsongerna 2016/17 och 2017/18 är antalet aktiva spelare ca 120 vilket är den ungefärliga numerära gränsen inom tillgängliga lokaler och tider. Istället för ökan antalet spelare så genomförs kvalitativa förändringar då många ungdomsspelare nu börjar röra sig upp mot den nationella topnivån. Detta innebär att ytterligare en tävlingsgrupp introduceras för mer fokuserad och individuell träning. 

Under 2017 återintroduceras även Kvastenspelen i maj, en nationellt sanktionerad tävling för ungdom och senior i Kalmar och som efter mycket uppmuntrande återkoppling ifrån Förbund, besökande klubbar och i media beslutas bli ett återkommande årligt event.

2017/18 tar sedan BMK Kvasten medalj på ungdoms SM i Täby och har nu även den största närvaron i Smålandslaget.

Inför säsongen 2018/19 beslutas om lokalt teknikläger för elitsatsande tävlingsungdomar och en ny och föryngrad styrelse väljs in för att ge verksamheten ytterligare fart framåt.

Uppdaterad: 23 MAJ 2018 09:52 Skribent: BMK Kvasten

 

Stöd BMK Kvasten

 

 

Huvudsponsorer

 

Sammarbetspartners:

fukuda_logo_med_text (1)

Postadress:
BMK Kvasten - Badminton
Gröndalsvägen 41
39236 Kalmar

Kontakt:
Tel: 0702290991
E-post: This is a mailto link

Se all info